COMMONWEALTH OF KENTUCKY
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

Jack CONwWAY CapiToL BUILDING, Sume |18
700 CAPITAL AVENUE

A GENERAL
TTORNEY EN Memomndum FRAMKFORT, KENTUCKY 4060 |
- (502 686-5300
To:  Greg Pritchett, Water Transportation Advisory Board Chair Fax: (50R) 564-2894

From: Michael West, Assistant Attorney General
Date: May 11, 2012
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The following research should be considered informational only. As I am the attorney for the
Water Transportation Advisory Board only, T am not the attorney for any specific Riverport
Authority. Therefore, to the extent that this research implicates the operation of your Riverport
Authority, it should not be relied upon. You should rely upon adwce given only by that
Riverport Authority’s independent counsel.

Question: What is the extent of liability a riverport can face in a negligence action if a train
derailment occurs on its property?

A public riverport may be liable up to $200,000 or $350,000 if the Commonwealth’s Board of
Claims determines that it was negligent.

A riverport is a public and governmental agency. KRS 65.510-650; E.M. Bailey Distributing
Company, Inc. v. Conagra, Inc., 676 SW.2d 770 (Ky. 1984).

“It is an inherent atiribute of a sovereign state that precludes the maintaining of any suit against

the state unless the state has given its consent or otherwise waived its immunity.” Yanero v.
Davis, 65 S.W.3d 510, 517 (Ky. 2001).

In the instance that negligence is alleged against a riverport, the Commonwealth has waived
sovereign immunity with prescribed limitations. KRS 44.070. One may recover for the
negligence of a state actor up to an amount of $200,000 for a single claim or up to $350,000 for
multiple claims arising from the same act of negligence. Damages for mental distress and pain
and suffering are not recoverable. Any recovery through the Board of Claims shall be reduced
by the amounts paid out for workers’ compensation, Social Security, or medical, disability or life
insurance payments.

AN Eoual OPBPORTUNITY EMPLOYER M/F/D




An important distinction to be made is that, while the riverport itself enjoys sovereign immunity,
and claims against it are heard by the Board of Claims which operates with prescribed
limitations, employees of the riverport are not always cloaked with the same immunity.
Commonwealth v. Harris, 59 $.W.3d 896 (Ky. 2001). An employee is immune from liability for

_a negligent act only to the extent that he was acting in his official capacity and the act alleged to
have been negligently performed was a discretionary one. If the allegation is that an employee
acted negligently in the performance of a ministerial act, then that employee could be sued in
Circuit Court and could be found liable for that negligence. Whether a particular act is
discretionary or ministerial will depend on the facts of the case.

Question: If a Riverport Authority uses grant funds to purchase equipment and that
equipment is used for a period of time, does the Riverport Authority have an obligation to pay
the grant-making agency the proceeds of any sale of the equipment?

Maybe. In the administration of grants administered by the Water Transportation Advisory
Board, the Board, via the Transportation Cabinet, should adopt regulations which specify

appropriate procedures for the disposition of equipment and supplies either unused or which
retain value. .

Some grant programs require a grantee to reimburse the grantor upon sale of equ1pment
purchased with grant proceeds. See FEMA Disaster Assistance Policy 9525. 12! FEMA
imposes an obligation on grantees to reimburse FEMA its share of the proceeds if the equipment
being sold has a fair market value of greater than $5,000.

The following are some considerations that should be written into the regulation:

How long has the grantec owned the equipment?

What is the fair market value of the equipment?

Is the fair market value for one piece of equipment or multiple pieces?

How quickly can the item be sold?

Who determines the fair market value? :

What documentation is required if a piece of equipment is sold and the grantor is not
reimbursed? Appraisal?

7. Does the Board or the Transportatlon Cabinet wish to reserve the right to inspect
equipment purchased if it doubts the représentations of the grantee with regard to value?
How does such a scheme relate to leased equipment?

9. What type of documentation is necessary to establish that leased equipment is being
leased at a reasonable rate? '
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! http://www.fema.gov/government/grant/pa/9325_12.shtm
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